Térképek használata a Weben

Sziasztok!

Ma a Google Maps szolgáltatással fogtok megismerkedni. A szolgáltatás ingyenes, regisztráció sem kötelező. Elérhetősége: maps.google.com

Feladatok

Kezdésnek olvasd el a tankönyv 100. oldalát, és oldd meg az alsó zölddel írt feladatot!

A térképek kezdő nézete

A tankönyvben jól vannak leírva a legfontosabb tudnivalók, de a weboldal néhány ponton átalakult, ez inkább a kinézetre vonatkozik, a funkciók ugyanazok. Tehát a design-váltás ne tévesszen meg.

Hogyan keress rá egy helyre, címre, épületre, stb? Használd a bal felső keresőt! Kezdésnek keresd meg a budapesti Rákóczi utat, majd a Klauzál utca. Így megtalálhatod a két utca kereszteződését is. Fontos, hogy a Budapest szócskát is írd be, mert lehet, egy másik városban fogja keresni a címeket a Maps.

Elsőre a Rákóczi utat könnyű észrevenni, de a Klauzál utcát nem. Nyugodtan keress rá a Klauzálra is!

A keresőben a város neve és az utca.
A Klauzál utca és a Rákóczi út kereszteződése

Tankönyvi kiegészítés: a térképre nagyítani a görgő használatával is lehet, nemcsak a jobb alsó sarokban megjelenő nagyítás-kicsinyítés gombokkal. Ha megvan a pontos kereszteződés helye, jobb egérgombbal hívd elő a menüt ott, és válaszd ki az Útvonal innen menüpontot. A térkép megpróbál egy közeli helyet keresni, javaslatot tesz rá, hogy esetleg onnan szeretnél indulni. Ez nem probléma, nálam egy hotelt jelölt ki. Pontos cím ismeretében nem csinál ilyet a program. Ezután az oldalsó sávban írd be a Szent István Bazilikát, a térkép ismeri a pontos címét.

Kezdőpont és cél

A kereső felső része a kiindulópont, az alsó része az úticél. A fönti gombokkal lehet kiválasztani az utazási módot, az alsó részek pedig a keresés pontosítására tett javaslatok. Mi a Szent István térre szeretnénk menni. A keresés indításához nyomj ENTER billentyűt.

Találat

Középen van a keresési találat. Ha rákattintasz a részletek gombra, ki fogja írni a program lépésről lépésre az útvonalat. Ezt akár ki is nyomtathatod, ha saját útvonalat fogsz tervezni. Szóval a feladatunk alapján láthatod, hogy a tervezett úticél 3 perc autóval, 1,5 kilométer távolságra van. És gyalog? Kattints fölül a sétálós ikonra. Így azért messzebb van, kb. 22 perc és 1,8 km távolságra. A keresési beállítások törléséhez kattints az X-re a jobb felső részen.

Kiegészítés: Vedd figyelembe, hogy én éjszaka terveztem útvonalat az autóval, ez változhat egy reggeli csúcsforgalomban, az ebédidőben vagy a munkaidő végén. A Maps képes arra, hogy a felhasználói adatokat összegyűjtve (viszonylag) pontosan meghatározza a várható érkezés időpontját, kiszámolja a legjobb útvonalakat (érzékeli, ha valahol dugó van, vagy útfelújítás, stb). Nagyon hasznos!

A 103. oldalon lévő feladathoz íme egy kis segítség:

Középen lesz a Benedek Pál u. és az Ady Endre út sarka.
Kiegészíti a keresett címet a Maps (Boldogkő vára)

Kiegészítések:

  • A Maps rengeteg funkciót rejt még. Nyogodtan fedezd fel, mire képes!
  • Nemcsak a Google Maps-szal lehet helyeket keresni, vannak más szolgáltatások is, például a Bing Maps, Útvonalterv.hu, Waze élő térkép, Here We Go. Ismersz még valamilyen térképszolgáltatást? Van autós navigációs szoftver a kocsitokban, vagy a szüleitek mobiljain? Szoktatok ilyeneket használni utazástervezéshez? Érdeklődj utána!

Tk-i kérdések és feladatok

Milyen információkat jelenít meg a Google Maps egy útvonal pontos leírásában? – Az utazási időt, a távolságot, megnevezi a főbb utakat. Részletesen elolvasható minden kanyar is. Az útvonaltervet el lehet küldeni a mobileszközünkre, megoszthatjuk másokkal, ki is nyomtathatjuk.

Keresd meg, hol található a gödöllői Grassalkowich-kastély! – Oké, Gödöllőn…

Íme, a kastély.