Keresés a Weben

Kezdésként olvasd el a Tk/104-107. oldalakat!

Kiegészíteném néhány fontos dologgal. Először is: az összes weboldal kinézete megváltozott ahhoz képest, amit a tankönyvben láthattok. Ennek az az oka, amit múltkor említettem a térképes leckénél: a weboldalak fejlesztői folyamatosan dolgoznak az oldalak felfrissítésén, sokszor az új funkciók bevezetése okozza a kinézet megváltoztatását (vagy, hogy ne legyen unalmas, „régimódi hatású” egy-egy oldal).

Tematikus keresők

Olvasd el a tematikus keresők magyarázatát:

Az Interneten való keresés egyik lehetősége a tematikus keresők használata. Ezek a keresők katalógus típusú keresést tesznek lehetővé, a Web-oldalak témánkénti strukturált felsorolásával. Ilyenkor az egyes témakörök alatt további altémaköröket találhatunk. A témakörök szűkítésével érhetjük el végül a kívánt oldalt.

A Startlap és a Startlap típusú oldalak kategorizált linkgyűjtemények, melyek témák szerint vannak csoportosítva. A linkekre kattintva a témával kapcsolatos oldalhoz jutunk. Például az egészséggel foglalkozó lap címe egeszseg.lap.hu, vagy az informatika.lap.hu –n az informatikával kapcsolatos linkek gyűjteményét találhatjuk. A tematikus keresők is rendelkezhetnek beépített kulcsszavas keresési lehetőséggel.

Forrás: Sulinet tudásbázis

A Startlapnak szerintem egy nagy hátránya van: tele van reklámmal. A Startlap maga, mint kezdőlap pedig kevésbé érdekli a gyerekeket, hiszen ez inkább egy felnőtteknek szóló „híroldal-gyűjtemény”. Viszont találhatsz olyan .lap.hu-s oldalakat, ami téged is érdekelhet. Nézz szét itt: lap.hu (Startlap működteti). Nézd csak! Kattints pl. a Játék kategórián belül a „Minden kapcsolódó” gombra! Én amúgy Fortniteot és Minecraftot nem találtam – micsoda probléma! Kipróbálhatod a lapozz.hu-t is, amit a tankönyved említ.

Kulcsszavas keresők

A tematikus gyűjteményekkel szemben a kulcsszavas keresők hatalmas előnye, hogy olyan weboldalakra is eltalálhatsz, amiket nem vettek fel a gyűjteményekbe. A Google-t senkinek nem kell bemutatni, ez a legnépszerűbb kereső. Természetesen vannak más keresők is, de a Google-t aktívan fejlesztik, hogy a legpontosabb, legjobb találatok jelenjenek meg (sok szempont alapján rangsorolják az oldalakat).

Ha azonban Google Jedivé szeretnél válni, mindenképp keresd fel a tankönyvedben említett Speciális keresés oldalt, sokszor jól jöhet, ha finomítani szeretnél a keresésekben. A Google fő keresőmezőjében is csiszolhatsz a keresési feltételeken, ha megjegyzed az alábbiakat:

 • ha pontosan szeretnél keresni (pl. egymást követő szavak vagy szó szerinti szavak), tedd a szavakat idézőjelbe. Így: "macskák hallása"
 • ha ki szeretnél hagyni a találatokból bizonyos szavakat (pl. éttermeket keresel, de nem érdekelnek a budapesti éttermek), akkor tegyél a keresőszavak után kötőjelet és írd le a kitiltott szót. Így: étterem -budapest

Sokszor hasznos, ha tovább finomítjuk a keresést.

Pl. ebben a keresésben angol nyelvű oldalakat mutat elsőnek a Google. Állítsuk be, hogy csak magyar nyelvű oldalakat mutasson. Ehhez kattints az Eszközök gombra (a keresőmező alatt), majd a Bármilyen nyelvek-et állítsd át magyarra. Rögtön megváltoznak a találatok. Szintén megváltoznak a találatok, ha a legújabb oldalakat szeretnénk megnézni: állítsuk be, hogy a legfrissebb találatokat mutassa a Google az elmúlt 24 órából, 1 hónapból, stb.

A Google segítségével képeket is kereshetünk, tudjuk. De izgalmasabb, ha szűrjük a találatokat. Pl, ha színezőt szeretnék nyomtatni az elsősöknek, akkor át kell állítanom a keresőt, hogy nagy felbontású képeket mutasson, fekete-fehérben, és csak vonalrajz típusokat. Wow! És még mindig csak ugyanazt az egy szót használtam a kereséshez, nem változtattam rajta!

Tankönyvi feladatok megoldása

Szerinted mikor írja ki a böngésző, hogy „A lap nem jeleníthető meg.”? – Nyilván akkor, ha az adott hivatkozás már nem él. Például az első digitális leckében voltak olyan weboldalakra mutató linkek, amelyek olyan régen kerültek fel az Internetre, hogy eltávolították őket. Ennek az lehet az oka, ha már a weboldalak tulajdonosai nem szeretnének foglalkozni a weboldallal többé vagy nem fizetik be a fenntartási díjakat, eladják a webhelyeket, stb. Szintén gyakori ok, az állandó adatbázis frissítés – az elavult dolgokat letörlik, újra írják, vagy változtatnak az elérhetőségeken (pl. átnevezik a weboldalt vagy a hivatkozást).

Keresd meg a kedvenc színészed, zenekarod, sportolód weblapját, fotóját! Ehhez a feladathoz elég beírnod a nevüket a Google-ba. Sokszor olyan oldalakra juthatsz, amiket rajongók készítettek, vagy a hírességekről szóló hírek jelennek meg. A hivatalos weboldalak általában elsőként jelennek meg, és legtöbbször az emberek nevei a weblapok hivatkozásai. Fotókat viszont mindenhonnan keres a Google, és a legtöbb fotót nem a hírességek weboldalairól jeleníti meg. Egyébként ha hivatalos fotók érdekelnek, célszerűbb a Facebook és Instagram-profilokra rákeresni (ha be vagy regisztrálva).

Keress az érdeklődési köröddel kapcsolatos oldalakat! Ehhez a kulcsszavas keresők és a tematikus keresők is jók lehetnek, bár én a Google-t javaslom. Csak keress rá egy téged érdeklő kifejezésre és olvasgass :)

Keress közlekedéssel kapcsolatos hivatkozásgyűjteményeket! Látogass el a lap.hu-ra és a fenti keresőmezőbe írd be, hogy közlekedés, majd nyomj a Startlap gombra és a Keresés-re. Így a Google a Startlapos találatokat rangsorolja előre (többnyire).

Teszt

Az elmúlt órákhoz hasonlóan tesztet kell kitöltened a tananyag végén. Íme egy kis segítség. Azonban figyelj nagyon és legyél alapos, a teszt jegyre megy!

 • A bolygók sorrendjét a képek között is kiolvashatod. Kulcsszó lehet pl. Naprendszer.
 • Neumann János születésnapját könnyen megtalálhatod, ha beírod a nevét és elolvasod a rövid összefoglaló szöveget a találati oldalakon.
 • A macskák musical zeneszerzőjére pont ezekezzel a szavakkal kereshetsz rá. Olvass róla!
 • A Nobel-díjasok nevét írd be a Google-ba. A Wikipedia megbízható forrás lesz, ellenőrizd le az oldalak tetején a bevezető szövegben, hogy kaptak-e Nobel-díjat!
 • A növények egyszerűbb kikereséséhez a terra.hu oldalt ajánlom. Kattints a Hazánk növényvilága nagy gombra, majd a Fajlista magyar név szerint gombra az oldalsó menüben. A weboldalon betűrendbe szedték a növényeket. A gyorsabb kereséshez használd a CTRL+F billentyűkombinációt, megjelenik egy beépített kereső, ami a weboldal szövegében fog keresni – ide írd be a növények nevét. Kereshetsz a növény neve alapján is az oldalsó menüben a megfelelő gombra kattintva. Ha megtaláltad a keresett növényt, kattints a hivatkozására, majd ellenőrizd az adatlap felső részben megjelenő kis jeleket, ezek jelentése sorban: fás szárú, gyógynövény, mérgező, védett. Így nagyon könnyű lesz kitölteni a feladatot.
 • A szobrászok műveivel kezdeném a keresést. De önmagában ez nem lesz pontos találat. Írd utána, hogy szobor vagy szobrász. Nagyobb eséllyel találsz egyből pontos találatokat! Sokszor meg sem kell nyitni az oldalakat, már a találat jelzi a neveket. Az egyik becsapós, vigyázz!
 • Hogy mi a közös a felsorolt személyekben? Írd be a keresőbe a nevüket, nyisd meg a találatok, olvasd el róluk a rövid összefoglalót. A három említett személyre egy-egy leírás mindenkinél igaz lesz.
 • Ahhoz, hogy sorba tudd állítani az épületek magasságát, előbb rá kell keresned mindegyikre külön-külön. Jegyzeteld fel a magasságukat egy cetlire, majd állítsd őket emelkedő sorrendbe!
 • Ahhoz, hogy megtudd, ki szerepel a képeken, írd be a személyek nevét a képkeresőbe. Ha hasonlóságot tapasztalsz, válaszd ki a helyes választ!